Google+ Followers

tiistai 1. elokuuta 2017

Maiju Lassilan Kilpakosijat

Lukkarin perhettä, vas.vaimo ja lapset...


Harvemmin nykyään sattuu, että isä ja poika lähtevät kosimaan samaa naista. Mutta ainakin 1800-luvulla saattoi näin käydä, kun miehet tapasivat verevän, nuoren ja varakkaan lesken, jota molemmat mieluilivat emännäkseen. Mutta Ukko Sikaselta oli jäänyt rippikoulu aikanaan käymättä, ja puulusikka jäi siksi pappilan sikojen iloksi. Pekka poikakaan ei osannut lukea, joten pahalta näytti hänenkin rippikoulun käyntinsä. Mutta ainahan tulee uusia leskiä...

Voimme verrata, mikä valta entisaikoina oli kirkonmiehillä eli papeilla ja lukkareilla. Oletettavasti eletään vielä niitä aikoja, kun kansakoulua ei ollut, ja lukemaan opetus toimi seurakunnan varassa ja varoilla.

Hanuristi Kuisma Lipponen tiivisti tunnelmia. 'Rippikoulupoikia'.

Ohjaaja Mervi Venäläinen aloitti Maiju Lassilan teksteihin perustuvan näytelmäboomin jo viime kesänä. Sitä ennen oli Lassilaa esitetty viimeksi vuonna 2000, josta silloin ohjaaja Jouko Tyyni sai syyn päättää, ettei Lassila enää kelpaa Tohmiksen teatterin esityksiin. Ja ihan ensi kesänä, jolloin Lassilan eli Algot Untolan syntymisestä tulee 150 vuotta ja kuolemasta 100 vuotta, on luvattu esittää vanha rakas Tulitikkuja lainaamassa.

Voimme uskoa, että se esitys tulee suuresti poikkeamaan entisiin verrattuna. Nykyään jo sekä sonnit että hevoset osaavat puhua, ja ihmiset nukkuvat seisaallaan! Ainahan voi oppia jotakin uutta toinen toisiltaan, ihmiset hevosilta kuten myös naudat...

Kilpakosijat on dramatisoinut Mervi Venäläinen ja Teemu Jaatinen yhteistyönä.

Härkä Halonen (vas, Teemu Jaatinen)) isottelee. Lukkari Samuel Ruusunen ( Veijo Hämäläinen) vaimoineen (Emilia Sorsa) kokee sen oudostuttavaksi...

Näin suuria näyttelijöitä meillä on, ja kädet kun levittää, näyttää yhä suuremmalta!

Yleisöä oli paikalla ihan mukavasti, ja kesä oli leppeimmillään.


Tohmiksella on esityspaikat ja rutiinit hyvin hallinnassa. Kahvitus sujuu nopeaan tahtiin vaikka katsomo olisi kuinka täysi. Myös makkaroita ja mansikoita on ollut yleisölle myytävänä. 

Ihmiset nukkuvat kuin hevoset, seisaallaan!


Hanuristi Kuisma Lipponen (oik) kuljetti yleisöä tunnelmasta toiseen. Ehdimme käydä ihan Nurmeksen markkinoilla asti Pielisjärveltä käsin eli nykyisestä Lieksasta asti. Ja markkinoilla oli tietysti niitä lasikantisia laulukirjoja.

Sikasen miehillä eivät eväät riittäneet Kaisan naimiseen, mutta ehkäpä jonain vuotena ja päivänä jonkin muun mieluisan ehdokkaan aviomieheksi voi silti yrittää tulla. Ainakin jos pysyy lukkarin ja rovastin kanssa väleissä.

Pekka Sikanen isänsä kanssa (vas) ja Kaisa Saastamoinen, vaimoehdokas.


Näin lähelle leski Kaisa Saastamoista silti päästiin, vaikka se puulusikka on yhä siellä pappilan sikotiinussa.Joku pahalainen varasti yöllä miehiltä housut. Isä pukeutumassa, poika vasta suunnittelee. 


Ei pidä hangoitella kirkonmiehiä vastaan, heille on hengen aseet tutumpia kuin muille taviksille. Jos oikein muistan, se varaskin oli heikäläisiä...

Loppukumarrukset on tehty: kiitos kaunis esityksestä! ♥

Esitys on vielä katsottavissa ainakin su 06.08. klo 14.00 ja su 13.08. klo 14.00. Toivottavasti käytte näytelmän katsomassa, esitys on myös hauska. Lavastus on minimalistinen, se jättää tilaa enemmän näyttelijöille.

Tohmiksen Kilpakosijat nähdään myös Joensuussa Hasaniemen teatterissa pe 4.8. klo 18.00. Ennakkovarauset voi tehdä: tohmajarventeatteri@gmail.com tai puh. 044 700 4444. 

Pidin tästä esityksestä, kiitos tetterilaiset ja ohjaaja! 
Hyvää jatkoa teille Maiju Lassilan tekstien parissa edelleen!

Heinäkuu 2017 on elettyä elämää: tervetuloa lämmin ja aurinkoinen elokuu! ♥
                                        Terveisin Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen esittely näytelmästä, kiitos! Minusta on mukavaa, kun nykyisin "rikotaan rajoja" eli esim. näyttelijät voivat esittää nukkuvansa seisaallaan eikä kangistuta vanhoihin kaavoihin. Ohjaustyöhön on tullut leikkisyyttä mukaan.
  Itse olen käynyt tänä kesänä kahdessa kesäteatterissa: Pyynikillä katsomassa Niskavuoren nuorta emäntää sekä Laukaan Kuusaassa Taivaan tulia. hyviä molemmat ja katsomot kummassakin töpötäynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipåiteestäsi Piipe, 'rajojen rikkominen' on ihan hyvä juttu, etenkin näin vanhoissa tarinoissa. Huumori antaa aina hyvän säväyksen ja tunnelman esityksissä, kunhan se pitäytyy hyvän maun rajooissa.

   Mukavaa että sinäkin pidät kesäteattereista..:)
   Ihanaa loppuviikkoa sinulle.♥♥♥

   Poista
 2. Hauska kirjoitus näytelmästä. Maiju Lassilaa on näytelty monissa teattereissa ja kesäteattereissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että pidit Mai!
   Tiedän että on ja tullaan näyttelemään!☺ ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥