Google+ Followers

keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Kuka lopulta määrää?

Vanha Nuppolan päärakennus. Edessä omenapuita.

SYKSY

Ovelle koputetaan
mutta rappusilla ei ole ketään,
et haista kukkaa, et maista hedelmää
Syksy koputtaa ovea,
muistuttaa
kuka lopulta määrää

Oksista et laske lehtiä,
lasket lehtiä puun alla
Rakkauksia et muistele,
muistelet kesken menneitä,
kadonneita, pudonneita,
käärmeen ja arven
muodon ottaneita, öisin uikuttavia

Avaat ovet ja ikkunat,
niin voit nukkua rauhassa, pelotta,
ja niin voi vieras vapaasti tulla
milloin ikinä haluaa hakemaan tulla


- TOMMY TABERMANN -

Kanttarellit ovat syksyn herkkuja.


Sienien kanssa seurustella aika on kulunut kuin  siivillä, varsinkin kun olen niin vähätöistä lajia. Rouskuja mies kantoi vajaata kolme korillista, joka jäivät minun puhdistettavakseni. 

Sää on ollut viime aikoina kovin sateinen, eikä aurinko näyttäydy kuin joskus harvoin kainosti pilkistellen. Lämpötila on päivällä 12-13 astetta, joten tämä kesä jää muistoon niinä huonoina vuosina, jolloin ei viljakaan valmistu. Tuskin missään on vielä puitu vielä vuoden 2017 viljasatoa, ja voi olla ettei tulla puimaankaan varsinkaan alavilla mailla.

Sukulainen toi myös tyrnin marjoja syksyllä 2015.

Suomuurain-, lakka- eli hillasato on ollut tänä vuotena hyvä, mutta sattuneesta syystä lakatkin oli ostettava. Ja kohtuuhintaan niitä saikin, se etu runsaasta sadosta oli. Tosin mies toi niitä naapurista entisiltä hovihankkijoilta. Ihanaa että kuitenkin saimme näitä herkkumarjoja. Kelpaa niitä nautiskella lettujen kanssa tai ilman.


Oikealla Tikkalan-Onkamon hautausmaa, takana kappeli.

Syksyinen ruska on kaunis, vaikka näissä kuvissa keltainen on lähes yksinomainen väri. Ruostetta en koivuissa ole huomannut, vaikka on satanut paljon. Ruoste tekee ruskan samean harmaaksi. Talvikukat haudoille on vielä istuttamatta, mutta sateesta johtuen emme ole pitäneet kiirettä.


Nuppolan savusauna syksyllä 2015.  Lehtikuuset kellastuvat takana.

Viimeisinä ennen talvea pudottavat lehtikuuset neulasensa ja sen perästä sireenit. Viimeistään ensilumen aikaan tai juuri ennen sitä lehdet irtoavat...

Pensasmarjoista ei tänä vuotena ollut 'riesaa' koska niitä ei ollut. Pihlajanmarjoja on vaikka millä mitalla, mutta en enää käytä niitä mehuihin enkä muihinkaan säilykkeisiin. Joskus menneinä vuosina niitäkin tuli kokeiltua. Hillojakin keitin vain vähän ja laitoin ne pakkaseen.

Ihan näin lähellä talvea emme vielä ole. Nämä kuvat on otettu syksyllä 2015.

Toivotan lukijoilleni hyvää kuluvaa viikkoa!
                Terveisin  Aili-mummo ♥

13 kommenttia:

 1. Mukavaa viikkoa myös sinulle Aili ♥
  Tommy Tabermannin runot koskettavat minua aina, myös tämä Syksy-runo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että pidät Tommyn runoista, Mai!
   Tommy tuo runot aivan 'iholle' asti.
   Hyvää perjantaita ja viikonloppua sinulle.♥♥

   Poista
 2. Ihana Tabermannin runo!
  Kyllä minuakin niin surettaa, kun viljelijät eivät pääse puimaan vesisateiden takia. Taitavat viljat mädäntyä pelloille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, niinhän ne usein ovat.☺
   Surettaa varmasti, ainkin kun lähiomainen kasvattaa viljaa. Varmaan monesti niin käykin, satoa ei saada korjatuksi tai ei kannata korjata. Otan osaa, Piipe!♥♥

   Poista
 3. Kaunis Tabermanin runo ja niin ihanat kuvat.Vanha Nuppolan päärakennus on komea. Hyvää sienisatoa olette saaneet. Siitä saa nauttia sitten talvella. - Toivotaan kauniita syyspäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että pidit kuvista, Anneli!
   Sateesta on joskus hyötyäkin, ainakin sienisato on hyvä. Niin teeme, kaunista syksyä myös sinulle!♥♥

   Poista
 4. Teillä on syksy pidemmällä, täällä vasta harva puu vaihtaa väriään. Marjoja ei minullekaan tullut, paitsia aronian. Siitä anoppi keittää aroniamehut. Sienimetsässä on tullut käytyä. En syö sieniä, mutta tykkään kerätä niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ovat vanhoja, en jaksa enää paljonkaan kuvailla. Nyt on vihreää vielä paljon enemmän kuin keltaista. Aroniaa meillä ei ole, mutta muistaakseni siinä on mustat marjat. Sienet ovat ihania, hienoa että keräät!
   Hyvää viikonloppua sinulle ja perheellesi, Mine!♥♥♥

   Poista
 5. "Rouskuja mies kantoi kolme korillista."

  Kiva kun on muitakin hamstereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Hamsteri' on sopiva sana, hän kyllä tykkää sienistä!
   Ja kiva, että sinäkin pidät.☺
   Kaunista viikonloppua sinulle, Erkki!♥♥

   Poista
 6. Komea on tuo Nuppolan vanha päärakennus. Sieltä se omenapuiden takaa katselee ja ihmettelee ihmisten touhuja ja miten erilaisia ovat nykyisen sukupolven huolet. Aika ei riitä mihinkään, vaikka on koneita apuna. Isä ja äiti lentävät töiden jälkeen punttisalille ja jälkeläiset omiin harrastuksiin. Oli kiirettä maatalon emännälläkin, jos halusi sitä omaa aikaa edes hitusen. Miehellä oli neljä sisarusta ja kolme vuoden välein syntynyt niin oli kuulema ollut joskus rappusella kakkavaippoja rivissä, kun emäntä kutoi navetan ylisillä. Hirveän työtaakan sekin ihminen teki ja eli vain 60-vuotiaaksi, kun sydän petti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kerroit Beate, vaikka kyse ei ollut tämän Nuppolan emännästä. Vaikuttava historia tuolla emännällä, josta kerroit.

   Maurin mummo, Ida Paajanen, oli talossa emäntänä vuodesta 1910-1962 eli 52 vuotta (kuolemaansa asti). Vekkari oli ollut vedettynä soimaan 22. päivä marraskuuta 1962 kello viisi aamulla, mutta noutaja saapuikin sitä aikaisemmin, kellonaikaa en ole pannut mieleeni, sillä en ollut paikalla. Siitä sitä on vaihtelua ja työnkuvaa vaikka muille jaettavaksi, mutta silti hän oli ystävällinen ja auttavainenkin ja kadehdittu ihminen. Ida kuoli sydäninfarktiin 72 vuotiaana. Ihmettelen, jos hän ei tuntenut itseään petetyksi. Aviomiehen veli oli kirjoitellut rakkauskirjeitä veljensä puolesta, joka ei osannut lukea eikä kirjoittaa!! Minusta tuollainen on pahimman luokan petos. Ida oli kauppakoulun käynyt, kaunis tyttö, joka olisi varmasti löytänyt miehiä ihan itse. Hän opetti omakätisesti miehensä lukemaan ja kirjoittamaan, kun mies ei kerran ollut mennyt kansakouluun, joka toimi jo Tikkalassa. Hyvää alkanutta syksy viikkoa sinulle, Beate!♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥