Google+ Followers

keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Maikki Harjanne: Mintun lääkärikirja

Sorry, anteeksi heijasteet kannessa.

Ajattelin esitellä teille Maikki Harjanteen (o.s. Saksman) lastenkirjan Mintun lääkärikirja, jossa on noin 34 sivua kuvia ja tekstiä kansien lisäksi. Harjanne on suosittu lastenkirjailija ja taiteilija, myös kuvaamataidon opettaja. Hän on julkaissut tietojen mukaan jo yli sata lastenkirjaa. Varmaan hänen suosituin henkilönsä on terhakka Minttutyttö, joka on innoittanut taiteiljaa tekemään tästä fiktiivisestä pikkunaisesta ison määrän tarinoita.

Vuonna 1944 Sippolassa syntynyt kirjailija on Suomen suosituimpia lastenkirjailijoita, ja Otava on hänen kustantajansa. Mintun lääkärikirja on julkaistu vuonna 1995, josta on vuonna 2005 otettu jo kolmas painos, ISBN 951-1-13635-6.
Tästä kuvasta on kirjankansi tehty.

Kirjassa kerrotaan, millaista on, kun yksi lapsi sairastuu. Minttu on vielä pieni, eikä ymmärrä oikein kaikkia äidin vertauksia.  Mintulla on kaksi veljeä, pikkuveli Santtu ja isompi veli, Ville. 

Minttu käy äidin kanssa Leena-nimisen lääkärin luona. Mintun korva on tulehtunut. Lääkäri lupasi, että parin päivän kuluttua korva on kunnossa, kun Minttu syö annetut lääkkeet. Lääkärin työvälineet on piirretty yhdelle sivulle. Tietokonetta ei kuvassa näy.
Vuoron perään äiti ja isä hoitavat lapsia, tässä on äidin vuoro.

Tässä syödään. Äiti hakee Mintulle porkkanakeittoa sekä vaihtaa Mintulle kuivat lakanat. - Äiti, minulla on jo melkein hyvä olo, mutta keitosta tulee hiki. Nalle saa syödä loput.


- Ville! Oletko sinä popsinut poskeesi potilaan ruuan? isä ärähtää Villelle.

Mummokin käy tervehtimässä Minttua ja tuo mukanaan vadelmamehua. Hän on varma, että mehu ja lääkkeet poistavat kokonaan Mintun taudin. 

Seuraavana päivänä on lämmintä ja aurinkoista oleskella ja tehdä töitä ulkona. Äiti ripustaa pyykit narulle yhdessä Mintun ja Santun kanssa. Ja totta kai jotakin tapahtuu! Tulee väärä hälytys kahdeltakin henkilöltä. Lopuksi Minttu toteaa: "Harmi, ettei äiti ollut edes vähän kipeä. Minä olisin halunnut mennä äidin kanssa sen kivan lääkärin luo."

Tähän tapaanhan ne lastentaudit sairastetaan, mutta ainakin suuressa lapsiperheessä vanhemmat ovat kovilla, sen olen huomannut. Ja siihen kun sairastuvat vanhemmatkin, on peli todella tiukka. Apujoukkoja tarvitaan!

Minttu kirjat poistavat lasten pelkoja, kuten huomaatte. Ainakin omilla lapsillani oli aikoinaan suorastaan hysteerinen pelko kaikki valkotakkeja kohtaan. Uskon sen johtuneen siitä, että kun joko lääkäri tai neuvolan täti rokotti ja pisti neulalla, se aiheutti kovan hädän pienelle ihmiselle. En tiedä, ovatko asiat nykyisin sen paremmin.

Toivotan lukijoilleni hyvää kulunuvaa viikkoa! Iloitkaa ja nauttikaa elämästä!
                               Terveisin Aili-mummo


8 kommenttia:

 1. Kivan oloinen kirja. Minttu kirjat ovat ylipäätään ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Maatiaiskananen..☺
   Niistä lapsi oppii paljon eikä aikuinenkaan tyhmene!♥♥

   Poista
 2. Oi kun mukava kirja
  Hyvää loppuviikkoa sinulle Aili

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin mukava ja hieno kirja.
   Kiitos Sylvi, samoin sinulle!♥♥

   Poista
 3. Kyllä on tullut näitä Minttu-kirjoja luettua sekä töissä että omille pojille silloin, kun he olivat pieniä. Ihania kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tuttuja sinullekin ammattilaiselle, Piipe!
   Ihania ja mieltä kiehtovia kirjoja pikkulapsille..☺ ♥

   Poista
 4. Melekonen oli penskana rokotuskammo. Nykyään vaikka joka päivä tökkisivät. Sitä on kait tullut paksunahkasemmaks.

  VastaaPoista
 5. Tuo on totta, ja myös rokotusneulat olivat paksumpia. Silloin oli tuskin neuloissa valinnanvaraa paksuuksissa, ja ne eivät olleet kertakäyttöneuloja! Pelko jää helposti asumaan pikkuihmisen mieleen...♥♥

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥