Google+ Followers

perjantai 30. maaliskuuta 2018

♥ Aurinkoista Pääsiäistä! ♥

Ortodoksikirkon hämärässä...


PÄÄSIÄINEN


Hanki vaipuu,
hajoavat jäitten jähmät,
maassa routa kyynelehtii.
Pienet purot solisevat,
puhkeavat urvut pajunoksiin,
kukkakevät kohta ehtii.

Sydämeni,
sulavatko talvijääsi, 
itsekkyyden kahle irkoo?
Tiedä, armo paistaa kaiken roudan alle,
katumuksen pisaroista
uusi kevätkasvu virkoo.

On pääsiäinen!
Auki hauta, Herra ylösnoussut,
Rakkaus käy kohti lastaan.
Sydämeni, entisistä irti!
Syki hälle, tunne elon ihmevoimat,
ota kevätlahja vastaan!


- HILJA HAAHTI -

Samoin tässä, retkellä. Muistaakseni Kuopiossa.


Olemme pääsiäisen, kevään suuren juhlan kynnyksellä. Virpojat jo kävivät luonamme kylässä viime sunnuntaina.
Tosin virpojia oli enää yksi, ne muut ovat jo liian isoja ihmisiä siihen puuhaan. Toki isompi sisar oli pikkusiskoa kannustamassa. Ihanat lapset, mutta niin pian he kasvavat aikuisen ihmisen mittoihin, meitä isovanhempia suuremmiksi.

Pääsiäistä viettävät ortodoksit suurena ilon juhlana, mutta me luterilaiset jaksamme rämpiä surun suossa. Se ero näiden uskontojen välillä on. Ortodokseille tämä on voimas, mutta luterilaisille menetys. Iloa me tunnemme jouluna, kun Jeesus-lapsi syntyy.

Entisaikaan on kiirastorstaina ajettu pois pahaa eli Kiiraa, noitia ja pahoja voimia. Teoksessani Havutar hyvä emäntä kerrotaan tästä.

Luolakirkon madonna Budapestissä.


Pitkäperjantai on kulunut vitkaan - ja pitkästyttävästi. Eilen seurustelimme vieraiden kanssa ja meillä oli hauskaa. Nauroimme paljon, se on hyvä merkki. Tänään en ollut selvitä pois teeveen luota, siellä oli niin hienoa ohjelmaa. Jälleen kerran edesmennyt Aune Jääskinen ratkomassa Jumalan äidin ikonien jäljennösten ihmeitä tekevistä voimista. Myös alkuperäinen Jumalan Äidin ikoni 1700-luvulta oli tuotu Venäjälle muutama 10 vuotta sitten.

Kevät etenee ainaki Etelä-Suomessa, mutta meillä sataa hyvin usein lunta. Ilomantsissa sitä on jo noin 120 senttiä, me emme ole mitanneet, voi sitä olla metrin tai ylikin. Aikaista kevättä lienee turha odottaa. Mutta kyllä se tulee, kunhan joutuu!

Oikein hyvää Pääsiäisen riemujuhlaa lukijoilleni toivotellen. 
                             ♥Terveisin Aili-mummo! ♥

10 kommenttia:

 1. Kiitos kauniista postauksesta Aili-mummo. Rauhallista pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A.
   Samoin sinulle ja läheisillesi!♥♥♥

   Poista
 2. Kiitos hyvää pääsiäistä myös sinulle Aili Nupponen.<3

  VastaaPoista
 3. Kiitos ja oikein hyvää Pääsiäisen aikaa myös sinne sulle!

  VastaaPoista
 4. Olen kerran ollut äitini kanssa Lieksassa ortodoksikirkossa, äitini on ortodoksi,suojärveltä venäjän karjalasta kun on lähtöisin,niin siellä on lähes kaikki ortodokseja,
  niin olihan se aikamoinen messu kirkossa, kuvien pussaamista, ja väki seisoi monta tuntia, pappi suitsutti joka puolelle jotain tuoksua,sitten kierrettiin kirkkoa kilkattaen kelloja, lopuksi mentiin syömään pääsiäis ateria,mikä oli ilmainen, osuipa silmäni pöydässä olevaan turun sinappi tuubiin,
  mikä huvitti hiukan minua, kello oli 5 kun lähdimme pois sieltä.Äidille se oli merkityksellinen käynti,ei hän ollut käynyt kirkossa kuin viimeksi nuorena.Nyt Lieksan ortodoksikirkko on lakkautettu, seisoo tyhjillään.Kevät täällä turussa alkaa pikku hiljaa,
  mutta siellä kai ei ole vielä tietoakaan keväästä,? Keväisiä päiviä toivottelen kuitenkin sinne teille lapsuuteni maisemiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ortodoksijumalanpalvusta olen minäkin seurannut menneinä vuosina teeveestä, mutta nyt en enää jaksa. Tuollainen mammuttimessu on tosi rasittava ja vaatii katsojaltaan kuntoa. Tykkään kyllä ortodoksimenoista, sillä äidin puolen sukuni oli ortodokseja eli kreikkalaiskatollisia. Viisi tuntia seisoaltaan 'nauttien' suitsukkeen tuoksusta on ainakin minulle liikaa. Mutta ymmärrän silti uskovien halun osallistua pääsiäisyön palvelukseen.

   Lunta tulee yhä jatkuvasti. On toki illat valostuneet ja kuulaat, tosin ei tänään. Toki kevät saapuu aikanaan, luultavasti myöhässä.

   Terveiset sinne Turkuun Sinulle ja yhdelle serkulleni. OIkein hyvää vointia sinulle Pike ja mukavaa 2. pääsiäispäiväniltaa!♥♥♥

   Poista
 5. Kiitos Aili ja samoin toivotan teille! Mulle on tämä Pääsiäisen aika ei ole oikeastaan koskaan ollut riemujuhlaa, koska työikäisenä olen lähes aina ollut töissä....sain tehdä töitä jotta toiset saivat riemuita....heh-he!? Ortodoksi kirkko on kyllä tuttu, perinteineen samoin toisetkin katolliset perinteet....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maikku, uskon kyllä että olet joutunut olemaan töissä ammatissasi. Minäkin olin töissä, lähes koko valveillaolo aikani, paitsi yösydäntä. Silloinkin joutui poi'ittamaan tai hoitamaan sairasta lehmää aika usein.

   Maikku, meidät on luotu työmuurahaisiksi, juhlat ovat toisia varten. HYvää huhtikuun jakoa ja kevään iloa sinne Jyväskylään, Maikku!♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥