Google+ Followers

torstai 1. maaliskuuta 2018

Kalevala vai kalavale

Koirivaara 'varjostaa' Ailinkallion näkymiä.


Miespä metsälle menevi,
lyhytjalka lynkyttävi,
pitkä pyssy pyllyn päällä,
kaunis rihla kainalossa,
oravia ampumahan, 
peltopyitä pyytämähän.

Miespä metsälle menevi
konesaha kourassansa,
turvasaappahat jalassa,
kuulosuojat korvillansa,
muovikoppa päänsä päällä.

Mies se pellolle menevi
traktorillaan raskahalla,
kyntämähän, kylvämähän,
vakoja ajelemahan.

Ennen kylvi kynsillänsä,
vakkasesta viljat viskoi,
astui sikkaimet avarat,
pellonperät kierrätteli.

Ei oo hepo heinänsyöjä,
vetopeli vetreänä,
yksin aisoissa ajossa,
parivaljakon veossa.
Hoijossa hyvä hevonen,
hyvän miehen mielitietty,
armastettu, ainokainen.

Nyt on konehet komeat, 
neliveto velaks' saatu,
kallis, karvas, ruuan hinta,
kallihimmat leivän lunnaat.

Tulisi kolhoosit komeat
Suomehemme suurenmoiset.
Kyllä pääsisi pahasta,
ylensyönnistä, rasvamahasta!


- AILI NUPPONEN -
        (1989)

Patsas piileskelee lumien keskellä.

Noin kolmekymmentä vuotta sitten huokailimme ruuan ylituotannon kanssa, enää ole siitä pelkoa -ainakaan meillä Suomessa. Kun EY ja sittemmin EU-aika alkoi, alkoi maatilojen määrä melko nopeaan tahtiin vähetä. Yhä useamman navetan ovat napsahtivat lukkoon sitä mukaa, kuinka viljelijät siirtyivät eläkkeelle. Sama linja ja tahti jatkuu yhä edelleen ties mihin asti. Niitä suurtiloja on tullut sijaan aika vähän. Omassa kylässämme sellaisia ei ole yhtään enkä usko että niitä tuleekaan.

Enää kolmella tilalla on lypsylehmiä, ja olen kuullut että yksi niistäkin kolmesta suunnittelee navetan ovien säppiin laittamista. Ei ole enää tarvis valitella sitä, että paska haisee. Jos sellaista tapahtuu, on ajateltava, että se  t u o k s u u...Mutta kyllä Tohmiksella on joitakin ns. suurtiloja sekä yksi kahdensadan lypsylehmän navetta. Ei ole syytä kadehtia heitäkään, hyvä kun on vielä joitakin rohkeita uskalikkoja, jotka ammattinsa puolesta jaksavat yrittää.

Kalevalanpäivää vietettiin entisaikaan juhlien merkeissä jokaisessa maalaiskylässä, missä vain oli koulu. Ja kummallista, opettajilla oli aikaa ja työniloa valmistella juhliin aika iso ohjelma. Eikä kukaan puhunut rahasta!

Ihmisillä oli aika paljon enemmän kulttuuri-intoa ja -halua kuin nyt, joka on täynnä korkeastikoulutettuja ihmisiä. 

Koulutus oli entisaikaan niin kallisarvoista, että sellainen osa lankesi vain hyväosaisten lapsille, koska vanhemmat joutuivat sen kustantamaan. Paperit saivat olla vaikka miten kehnot, kunhan ne olivat y l i oppilaan hankkimat.

EU:n liityttiin yli 23 vuotta sitten, mutta asiat eivät ole ainakaan meidän viljelijäväestön kohdalta pätkääkään parantuneet, mieluumin päinvastoin. Minun aikani ei jatku enää kovinkaan kauan, joten lopputulosta voi olla hankala ennustaa. Mutta jos ja kun maailman väestömäärä kasvaa yhä lisää, tulee puutetta ruuasta ja juomasta sekä puhtaasta vedestä. Ei katteeksi käy tulevia sukupolviakaan, jotka saavat taistella elintilansa ja -olojensa puolesta. Maailma on muuttunut yhä levottomammaksi. Siiviilejä tapetaan ja pommitetaan kuin tuholaisia. Syyrian presidentti tuhoaa oman maansa kansalaisia, mikä on käsittämätöntä. Mihin tarvitaan tuollaista miestä kuin  Bashar al-Assad?

Erääseen mielenkiintoiseen ihmiseen olen 'tutustunut' päällisin puolin. Lisään hänen sivustonsa blogilistaani.

Hyvää alkanutta maaliskuuta kaikille kavereilleni toivottaa Aili-mummo! ♥♥

11 kommenttia:

 1. Niin merkittäviä ja koskettavia ajatuksia. Kukahan Suomessa kohta enää jaksaa yrittää maatalouden parissa, kun päähänpotkijoita, vahtijoita ja arvostelijoita riittää? Nuoret eivät uskalla astua enää niin suuriin saappaisiin, että jaksaisivat velka- ja työtaakan alla. On se niin surullista! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surullista ja vahingollista, jos jäämme ulkolaisen ruuan varaan! Täällä on työssä mahtavat vahingolliset voimat, jotka tuhoavat työmme. Paitsi työn tulokset, häviää myös tietotaito käytöstämme, se ei siirry enää sukupolvelta toiselle.

   Meillä on todella kauhea tilanne, pahempi kuin uskommekaan!♥♥

   Poista
 2. Asiaa kirjoitat, pohtimisen arvoista. Niin moni asia askarruttaa meitä ei-nuoria. Onneksi on kykyä nousta ja ELÄÄ niinkuin teidänkin luova joukkonne, hyvää jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suomalainen Kyproksella!
   Toivoa pitää ainakin sitä.☺
   HYvää viikonvaihdetta Sinulle!♥♥

   Poista
 3. Meiltä loppui naapurustosta kauppa, mutta tänään siihen tuli uusi yrittäjä. Virolaista ruokaa siellä kaupataan maitoa myöten. Onhan se hieman erikoista, että miksi ei suomalaista? Mieluusti sitä ostaisi kotimaista ja tukisi suomalaisia yrittäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikevoitto voi muodostua suuremmaksi virolaisilla elintarvikkeilla. Ehkä syy on siinä, että tällaiset konstit houkuttavat!

   Minäkin ostan ehdottomasti suomalaista ruokaa, erityisesti maitotuotteita!♥♥♥

   Poista
 4. Aili hyvä, suosittelen sirkkafarmin perustamista. Se on tulevaisuutta, uskoo 73-vuotias ennakkoluuloton ukonturjake kalevalaisessa hengessä. Ei haise ja kannattaa.

  https://yle.fi/uutiset/3-9934024

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti kotmaista, Van en jaksa ennee yrittee uutta ammattii! ☺☻

   Poista
  2. Sirkkaruoka suurenmoinen,
   sapuska somanlainen
   sopiva on syötäväksi,
   ihmiselle suurukseksi.

   Poista
  3. Kiitos Erkki; tuohon en halua vastata!☻☻

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥